Skip to main content

Schaakbord Test 2023

 

 

De beste schaakborden voor ieders budget

 

schaakbord

Star 1050446 Schaakspel

High End

 

mooiste schaakborden

In Round Luxe Schaakbord

Mid Range

 

schaakspel kopen

Longfield Games 200712 Schaakspel

Budget

 

 

schaken

Meestal is de keuze aan houten schaakborden zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor schaakborden

✅ Betrouwbare partners

De beste houten schaakborden

Als je op een elegante manier wilt schaken dan raden we aan om op een schaakbord van hout te schaken. De stukken van hout voelen stevig aan en door het houten bord staan de schaakstukken stabiel op zijn plek. Een houten schaakbord kost over het algemeen duurder dan een plastic schaakbord.

Als je van plan bent om een houten schaakbord aan te schaffen dan ben je hier op de juiste plek terechtgekomen. In onze TOP 10 kan je de beste populaire en betaalbare schaakborden vinden. Met deze ga je in no time een schaakkampioen worden. Althans als je genoeg oefent!

Schaken vergt een grote aandachtigheid. Schaken traint je hersenen om beter oplossend te denken. Laat die hersenen maar kronkelen. Je brein is net zoals een spier, hoe meer je hem traint hoe beter je prestaties zijn. Het is daarom van groot belang dat je genoeg denkwerk uitvoert, laat je hersenen niet lui worden en begin vanaf vandaag met schaken! Het leukste aan schaken is dat het gemaakt is voor bijna alle leeftijden. Kinderen vanaf 7 jaar leren op een leuke manier problemen oplossen.

Op deze pagina vind je alles over schaken terug, wat een schaakbord is, hoe het werkt, maar ook een handige TOP 10 met de beste schaakborden. Verder vind je nog een koopgids met specificaties waar je zeker op moet letten als je van plan bent een schaakbord te kopen.

TIP: Schaken is niet alleen een leuke activiteit maar ook nog eens een leerrijke stimulatie voor je hersenen. Je traint als het ware je hersenen als je schaakt.

Houten Schaakbord TOP 10

Model Review
1 In Round Luxe Schaakbord In Round Luxe Schaakbord

96.2%

“Zeer professioneel schaakbord, en degelijk verpakt. Een aanrader!”

ReviewPrijs
2 Goki 8656919 Goki 8656919

83.8%

“Mooi, degelijk en praktisch voor een lang speelmoment!”

ReviewPrijs
3 Philos L4PC-00039032 Philos L4PC-00039032

93.2%

“Nette startset om schaken uit te proberen en het spel te leren kennen.”

ReviewPrijs
4 Small Foot Company Schaakset XL Small Foot Company Schaakset XL

93.6%

“Het is kwalitatief sterk, ziet er goed uit en het boekje erbij is zeker een leuke toevoeging.”

ReviewPrijs
5 Longfield Games 200712 Schaakspel Longfield Games 200712 Schaakspel

97.4%

“Magnetische functie werkt geweldig en het materiaal voelt solide aan.”

ReviewPrijs
6 Star 1050446 Schaakspel Compleet met schaakstukken Star 1050446 Schaakspel

88.2%

“Deze schaakbord straalt er modern en luxueus uit maar dat heeft een prijskaartje.”

ReviewPrijs
7 Jumbo 12201 Schaakspel Jumbo 12201 Schaakspel

77.2%

“Een schaakbord voor beginners met niet te veel hoge verwachtingen.”

ReviewPrijs
8 Selecta Spellen 14001 Schaken Selecta Spellen 14001 Schaken

93.4%

“Mooi praktisch op te bergen schaakspel, ideaal voor kleine ruimtes.”

ReviewPrijs
9 Tian Xin Schaakbord met Schaakstukken Tian Xin Schaakbord met Schaakstukken

86.4%

“Handig formaat dankzij de leuke opbergdoos. Makkelijk mee te nemen.”

ReviewPrijs
10 OOTB 2708290 Schaakset OOTB 2708290 Schaakset

87.6%

“Een simpel schaakbord waar je veel kan oefenen en spelen.”

ReviewPrijs

 

Wat is een schaakbord?

 

Waarom een schaakbord kopen?

Als je een superleuk spel wilt spelen waar je niet alleen plezier aan hebt maar dat ook nog eens gezond is voor je mentale welzijn dan moet je vanaf nu aan de slag gaan met schaken. Schaken is een van de meest populaire bordspelen en niet voor niets. Je kan letterlijk tot het uiterste gaan en je eigen strategieën bedenken om je tegenstander schaakmat te zetten. Denk vooruit en wees je tegenstander een stap voor. Hieronder alle voordelen van schaken:

De voordelen van schaken

Verbetert het geheugen

Schoolprestaties

Meer geduld en beter nadenken

Leuke ontspanning

rustgevend spel

dementering vertraagt (niet bewezen)

Decoratie

Variatie design en materiaal

Elke gemeente heeft zijn eigen schaak community

✅ Je kan online gratis schaken

De nadelen van schaken zijn de hoge leercurve waardoor er soms frustratie kan ontstaan

Hoe win je een schaakpotje?

Het doel van schaken is om je tegenstander schaakmat te zetten. Dit doe je door de tegenstander in een positie te zetten zodat zijn Koning geen kant meer uit kan.

Je schaakstukken hebben allemaal hun eigen spelregels. De pionnen zijn de laagste rang en kunnen enkel 1 stap vooruit spelen en indien de tegenstander zich diagonaal van de pion bevindt kan de pion ook zijwaarts aanvallen. Het paard kan zich verplaatsen door middel van L vormen, De toren kan vol in een rechte baan bewegen. De loper kan zich schuin bewegen over het veld.

De dame kan zich alle kanten verplaatsen over lange afstand. De dame is de joker van het schaakspel. De koning kan zich ook alle kanten verplaatsen maar slechts 1 vak per keer. Lees de volledige schaakspelregels om het hele spel vanbuiten te leren.

traditioneel houten schaakbord

 

houten schaakbord kopen

Hoe zit een schaakbord in de steel?

Een schaakbord is het type spelbord voor het spel van schaken, waarop pionnen en schaakstukken worden geplaatst. Een schaakbord is in de meeste gevallen vierkant van vorm met een afwisselend patroon van vierkanten en 2 kleuren. Traditioneel worden houten schaakborden gebruikt gemaakt van ongekleurd licht en donkerbruin hout. Veel planken worden gemaakt met fineer van duurder hout dat op het binnenste multiplex of spaanplaat is gelijmd. Houten schaakborden worden meestal gebruikt voor spellen op hoog niveau.

Tegenwoordig zijn er schaakborden in plastic deze zijn meestal goedkoper en praktischer om mee te nemen bijvoorbeeld op reis. Er bestaan ook mini schaakborden die je op kunt vouwen of met een opbergruimte deze worden ook wel reis-schaakborden genoemd.

Porseleinen schaakborden zijn veel duurder en worden meestal gebruik op een vaste plaats. Deze schaakborden worden net zoals de heel dure handgemaakte – hand geverfde houten schaakborden als decoratie gebruikt. Hand geverfde schaakborden kosten al snel 500 – 1000€ en de prijzen kunnen zelfs daarboven schieten voor de mooiste borden.

Het is echt een mooie decoratie en elegante aanvulling voor in je woonkamer. Op deze pagina echter gaan we de beste betaalbare houten schaakborden bespreken. Deze worden traditioneel in schaaktoernooien gebruikt en zijn ook mooi om naar te kijken.

Hoeveel velden heeft een schaakbord?

Een schaakbord heeft 64 vierkanten velden. Er bestaan ook schaakborden voor 3 of 4 spelers en deze hebben dan meer velden. Wij bespreken echter enkel de traditionele schaakborden met 64 velden. Elk afzonderlijk veld van het schaakbord kan geïdentificeerd worden met behulp van de schaaknoties dit kunnen zowel in algebraïsche notatie als cijfers zijn van 1-8, 1 aan de kant van de witspeler en 8 aan de kant van de zwartspeler. Zo kan elk veld worden genoteerd met een cijfer bijvoorbeeld C4.

TIP: Er is een beroemde legende over schaken. Er wordt gezegd dat Sissa, een Indiase wijsgeer, het schaakspel ongeveer 1500 jaar geleden heeft uitgevonden. Hij leerde het spel aan de koning. Deze was zo enthousiast over het spel dat hij besloot er een voorbeeld voor het hele land van te maken: het schaakspel leerde hem dat boeren (pionnen) en edelen (stukken) als een geheel moesten samenwerken.

 

Schaakbord koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot een aankoop van een schaakbord is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een schaakbord komt er in alle maten en vormen ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden:

  • Opvouwbaar
  • Prijs
  • Kwaliteit materiaal
  • Thema’s
  • Grootte van het bord
  • Opbergdoos
  • Met of zonder schaakstukken
  • Veld cijfers
  • Computergestuurde tegenstander

Opvouwbaar

Een standaard schaakbord heeft als nadeel dat je de schaakstukken apart moeten bewaren in een bakje, zakje of opbergdoos. Een opvouwbaar schaakbord is zoals de naam zegt opvouwbaar je kunt de stukjes dus in het schaakbord opbergen. Verder is een opvouwbaar schaakbord makkelijk mee te nemen bijvoorbeeld op reis. Een variatie hiervan zijn schaakborden met een opberg vak of lade.

Prijs

Voor een degelijk schaakbord beginnen de prijzen vanaf 25 €. Voor 70 € heb je al een echt mooie houten schaakbord met opbergdoos en stukken.

Duurdere schaakborden waarvan de stukken en het bord handgemaakt + geverfd is zijn een echte blikvanger en decoratie. Deze schaakborden kosten al gauw 500 € of meer.

Kwaliteit materiaal

Er bestaat een verschil tussen goedkope plastic schaakborden en schaakborden van kwaliteitsvol hout. Je voelt het verschil en we draaien ook niet rond de pot. Een houten schaakbord van degelijke kwaliteit speelt gewoon zoveel beter als een goedkoop schaakbord.

We raden dus een traditioneel houtenschaakbord aan, Onze top 10 bevat voldoende houten schaakborden waar je veel plezier aan zult hebben.

Porseleinen schaakborden of schaakborden van glas zijn fragiel en breekbaar, maar ze geven een elegante en luxueuze uitstraling waardoor ze voornamelijk als decoratie gebruik worden. Hier betaal je natuurlijk een hogere prijs voor.

Thema’s

Je hebt verschillende thema’s schaakspellen waaronder het traditioneel Chinees schaakspel, Het traditioneel Indiaans schaakspel maar ook kinderschaakspelen zijn thema’s die vaak gebruikt worden bij schaken. Verder zijn er eigenlijk schaakborden te verkrijgen in veel verschillende thema’s denk hierbij aan dieren, zo heb je schaakborden met honden of katten als schaakstukken, maar je hebt ook New York schaakstukken en dinosaurus schaakstukken.

Er zijn zelfs thema’s volledig naar films gemaakt zoals Alice in wonderland handgeschilderde schaakstukken. Kies gewoon het thema naar je keuze er zijn genoeg mogelijkheden.

 

schaakborden

Grootte van het bord

Als je moeilijk kunt zien neem je best een schaakbord van groter formaat, de schaakstukken nemen meestal 50-75% van een speelveld in. Als je met een mini reisschaakbord gaat spelen zet je maar best je vergrootglas op als je zeer slechtziende bent. Vooral oudere mensen hebben baat bij een mooi houten schaakbord van standaardformaat.

Opbergdoos

Een schaakbord met opbergdoos is handig om je schaakstukken mooi en op orde in te bewaren. Vaak kan het ook als decoratie gebruikt worden.

Met of zonder schaakstukken

Veel schaakborden worden zonder schaakstukken verkocht, je moet deze dus apart bijbestellen. Let er goed op als je een schaakbord zonder schaakstukken koopt dat als je de stukken bijkoopt deze de juiste grootte hebben.

Schaakborden met schaakstukken kosten in de meeste gevallen duurder. Ons advies koop een volledige set zodat je niet moet gaan sukkelen met stukken die niet passen qua grootte.

Veld cijfers

De schaaknoties kan je meestal herkennen aan één kant cijfers van 1-8 en aan de andere kant letters van a tot h. Dit kan je helpen beter te worden in schaken. Sommige schaakborden worden verkocht zonder deze markeringen. Let hier dus goed op als je de schaaknotities zeker wilt hebben.

Computergestuurde tegenstander

Tegenwoordig zijn er veel elektronische schaakborden waarbij je tegen de computer kunt spelen. Deze zijn er in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze zijn voor gevorderde schaakspelers. Kunstmatige intelligentie is hedendaags zo geëvolueerd dat ze de beste schaakkampioenen verslaan.

TIP: Schaken is een denksport en hoe jonger je ermee begint hoe meer voordelen je voor je geheugen eruit haalt.

Meest gestelde vragen over schaakborden (FAQ)

Slimmer is een groot woord maar ja er kan gezegd worden dat schaken het geheugen verbeterd, de regel hoe jonger je begint ermee hoe meer profijt je er uithaalt geld hierbij.